Contact Info

Gènesi d’un homenatge

Publicat a l’opuscle «Una vida dedicada al dret», en ocasió de l’homenatge Centenari, pàgines 22-23.

L’estiu de 1998 un petit nucli de professionals del dret amb despatx obert a Tàrrega vàrem gestar, d’una manera informal i amical, la idea d’organitzar un acte d’homenatge al Dr. Ramon Maria Roca Sastre, en ocasió del centenari del seu naixement a la ciutat de Tàrrega, el 1899. Consideràvem, en les converses inicials, que no havíem de permetre que el silenci sobre l’efemèride tingués més força que la nostra capacitat d’il·lusionar-nos, uns amb els altres i, doncs, que la nostra solidaritat organitzativa per tal de concebre quelcom, senzill i digne, que permetés projectar el recordatori de la importància de la figura homenatjada, a tot l’Urgell, la Segarra, les terres de Ponent i potser -pensàvem- Barcelona i Catalunya.
L’engrescament de l’alcalde, Sr. Frederic Gené i Ripoll, i del regidor de Cultura, Sr. Joan-Lluís Tous i Àlvarez, foren un aval decisiu, no sols per a la concreció del «què» sinó també per al perfil del «com». Només mancava assolir el vistiplau i la col·laboració del continuador de l’obra jurídica del Dr. Roca, el seu fill i prestigiós notari Lluís Roca-Sastre i Muncunill, que encaixà la proposta amb l’agraïment propi de qui acull un desig compartit. D’aleshores ençà, ell mateix i la seva esposa Sra. Carmen Burgos-Bosch -sense la col·laboració formidable de la qual no haguéssim avançat tant- ens han anat proporcionant informacions valuosíssimes per a la dinamització de la nostra tasca. El gener d’enguany la comissió executiva va restar definitivament formada, amb la incorporació de tots aquells advocats, amb despatx al partit judicial de Cervera, que van acceptar la proposta, feta en un acte on tots hi eren presents, de donar més amplitud al grup organitzador.
Tot plegat ha propiciat que els actes d’homenatge ofereixen una alçada important, més enllà de les previsions inicials. Significativament, allò que transparenten és la magnitud del personatge, del jurista i de l’home. El dia 8 de maig de 1999 escenifiquem a Tàrrega el recordatori d’un targarí universal, que assolí la plenitud. Cadascun dels membres de la Comissió ha tingut una participació activa i singularitzada en les tasques organitzatives i ha assolit una determinada visió de l’obra de Roca Sastre, com es reflecteix en els diferents escrits d’aquest opuscle. Bo i conscients que la significació de la figura homenatjada no ens ha de fer menystenir el saludable sentit crític, tant necessari en les professions jurídiques, ni hem d’oblidar que cal contextualitzar Roca Sastre en el seu temps històric i com una peça més en el conjunt de juristes que han aportat les seves diferents veus a la casa comuna de la jurisprudència -en el sentit més clàssic, com a coneixement del dret-, entenem el conjunt d’actes de l’homenatge i aquest mateix opuscle no com un exercici episòdic i només festiu, a l’entorn d’un personatge tan gran que se’ns allunyi sinó com un acostament intel·lectual i emotiu alhora que ens ressitua, més si cal, en els espais que més pròpiament ens pertanyen: l’estudi i el reciclatge continuats, i la connexió moral amb la societat civil.
Hem constatat que la societat no és aliena a l’interès pels juristes, si des de les nostres posicions sabem atansar-nos-hi, integrant-nos en el caliu cultural i social, aportant a la col·lectivitat el bagatge dels nostres coneixements, de la nostra capacitat. Un exemple sense desperdici l’ha constituït la «tertúlia del dijous», organitzada pel Centre Cultural de Tàrrega el proppassat dia 22 d’abril, amb el nom de «El dret com a major poesia de la vida: el llegat de Ramon Maria Roca Sastre», que transcorregué, al llarg de dues hores, enmig d’una atmosfera de sintonia i fluida comunicació entre un bon nombre de ciutadans i tots els membres de la comissió organitzadora d’aquest homenatge.

Finalment, resta vigent el compromís existent entre la comissió organitzadora i la Regidoria de Cultura de completar els actes de l’homenatge amb la publicació el mes d’octubre d’enguany d’un llibre de la col·lecció Natan, on es recullin les diferents intervencions produïdes el mateix dia 8 de maig sobre la figura de l’eminent jurisconsult Ramon Maria Roca Sastre.
Agraïm molt sincerament la col·laboració sense cap tipus de lucre de tots els ponents del simposi i de tots els intervinents en els actes cívics, que aporten a l’homenatge el seu valuós prestigi personal i professional.